Veiligheid

Zelf een hellingbaan voor de rolstoel bouwen

Zelden staan mensen stil bij de zegen om gewoon het huis in of uit te kunnen, tenzij een rolstoelgebonden handicap de trap tot een onneembare barrière maakt. Voor iemand in een rolstoel kan het zijn dat vrienden en familie de trap op of af moeten tillen.

Dat betekent dat deze persoon sterk afhankelijk is van de hulp van vrienden en familie om eenvoudige dingen te kunnen doen, zoals van de zon genieten, naar afspraken gaan, boodschappen doen of naar de brievenbus gaan.

Waarom velen er voor kiezen om het heft in eigen handen te nemen

Met de technologie van vandaag, het bouwen van een helling aan de rolstoel gebonden te vergemakkelijken om minder of geen hulp nodig hebben op slechts deze eenvoudige boodschappen te doen is eigenlijk een grote opluchting.

Omdat veel mensen het zich niet kunnen veroorloven een bouwvakker te betalen om een ingang aan te passen, zijn er op het internet middelen te vinden om een bouwtekening voor een hellingbaan te verkrijgen.

Stel je bouwplan voor een hellingbaan op

Een bouwplan voor een rolstoeltoegankelijke oprit hangt af van het huis, de beschikbare ruimte, het terrein rond het huis, en de materialen die nodig zijn voor de bouw, en de specificaties voor een goede oprit.

Een oprit mag bijvoorbeeld niet te steil zijn, anders zal de gehandicapte persoon het moeilijk hebben om de oprit op te klimmen, en het gevaar lopen om af te dalen. Daarom stelt drempelhulp.com dat er een oprit ontworpen dient te worden met een helling van 1 cm per voet oprit.

Er moet ook rekening worden gehouden met de breedte van een oprit, om te voorkomen dat men in de rolstoel vast komt te zitten of van de rand valt. De standaardbreedte van een oprijplaat is ten minste 90 cm, om de breedte van de meeste rolstoelen, zowel handbediende als elektrische, tegemoet te komen.

Let op met de breedte van de hellingbaan

Het is meestal geen probleem om zich aan de breedte van een oprijplaat te houden, maar de lengte kan een uitdaging zijn. Realistisch gezien hebben de meeste mensen niet de tuin ruimte om een oprit recht naar de deur te bouwen. Met het oog op dit probleem worden veel rolstoelhellingen ontworpen met terugslag. Een switchback is wanneer de oprit stijgt in de ene richting en terugschakelt om te stijgen in de tegenovergestelde richting. Het aantal bochten wordt bepaald door de hoogte die nodig is om een woning binnen te gaan. Het ziet eruit als de letter “Z”.

Bekijk de mogelijkheden van verschillende materialen

Soms is een oprit van cement een oplossing voor toegankelijkheid. De bouw uitdagingen zijn echter anders. Weten hoe om te gaan met cement is de belangrijkste kwestie. Vanwege de kosten is een oprit van cement geen massief cement. In principe wordt na het maken van een tijdelijk frame, met barrières tussen het huis en de oprit, een basis gelegd.

Na het storten van de basis wordt vulmiddel toegevoegd. Het vulmiddel is meestal samengeperst vuil. Daarom is een speciaal bouwgereedschap nodig om ervoor te zorgen dat het vuil stevig wordt aangestampt en verdicht. Vervolgens wordt cement toegevoegd om de helling af te werken.

Kies je voor cement? Maak het jezelf niet onnodig lastig

Omdat cement moeilijker te hanteren is, en een zekere deskundigheid vereist, kiezen de meeste mensen voor een geprefabriceerde modulaire oprit, of een houten oprit in combinatie met een dek, om de woning rolstoeltoegankelijk te maken. Wat de huiseigenaar ook besluit te doen, de oprit moet voldoen aan bepaalde wettelijke eisen, ter bescherming van rolstoelgebonden personen.

Dus, personen die in staat zijn een hamer te hanteren, kunnen waarschijnlijk de instructies volgen om een permanente oprit te maken of de onderdelen te installeren die nodig zijn voor een modulaire oprit om een gehandicapte geliefde te helpen, zonder het uitzicht van het huis op te offeren.