Internetten

Hoe kun je op het internet zo veilig mogelijk surfen, en op een openbaar netwerk ook beveiligd zijn?

Aangezien routers worden verkocht zonder toegangsbeveiliging, is het belangrijk om, naast de eerste dingen die u moet doen op een nieuwe router, het login-wachtwoord voor de routerbeheerder te wijzigen en de naam en het wachtwoord voor toegang tot het wifi-netwerk te wijzigen.

  • Stuur nooit gevoelige informatie per e-mail, tenzij deze wordt verzonden met een versleutelde verbinding. Gevoelige informatie, zoals financiële gegevens, belastingaangiften of vertrouwelijke bedrijfsinformatie, mag nooit per e-mail worden verzonden zonder encryptie. In andere artikelen hebben we gezien hoe Gmail door Google veilig wordt gemaakt en hoe je end-to-end e-mails kunt versleutelen.

2) Schrijf geen wachtwoorden of persoonlijke informatie indien verbonden met een openbare Wifi.

Openbare Wi-Fi is handig om overal gratis verbinding te maken met het internet, maar het is ook een gevaar voor de vertrouwelijkheid van de verbinding.

Het kan zijn dat het openbare netwerk waarop we zijn aangesloten, wordt gecontroleerd door iemand die alle informatie kan vastleggen die we sturen.

  • Om problemen te voorkomen, moet u bij het surfen op het internet vanaf een openbare wifi-verbinding controleren of de sites waar u informatie schrijft, beveiligd zijn met beveiligde https-verbinding en, vooral, geen wachtwoorden schrijven.
  • Als je dit echt nodig hebt, gebruik dan een VPN om de verbinding privé te maken.

3) Zorg er voor dat je goed beveiligd bent op een onbeveiligd netwerk

We hebben hierover gesproken in de gids om veilig te kunnen surfen op het openbare wifi-netwerk, gratis of onbeveiligd.Werk altijd software, systemen en programma’s bij van apparaten die met het internet zijn verbonden, voornamelijk routers, computers en mobiele telefoons.  Updates zijn voor het grootste deel patches om beveiligingsproblemen te corrigeren die malware-inbraken en infecties kunnen vergemakkelijken.